Blogger tarafından desteklenmektedir.

28 Nisan 2015 Salı

Olimpiyatlarda Yer Alan İlginç Oyun

  




             Körling oyunu 42×4,3 metrelik buzdan bir pist üzerinde oynanan olimpik bir takım oyunudur. En basit tanımıyla oyunun amacı, granitten yapılmış dairesel taşı buz üzerinde kaydırarak hedefin merkezinde durdurmaktır.


               Buz üzerine iç içe geçmiş halkalardan oluşan hedefe "ev" adı verilir. Pistin iki ucunda olan 3,66 m çapındaki evin; oyun hattı olan hogdan uzaklığı 6,4 m, evlerin birbirlerinde uzaklığı 34,7 m'dir. Puan, ev'in merkezine karşı takımdan daha yakına taş atarak kazanılır. Hassaslık seviyesi ve kazanmak için ortaya konan stratejik düşüncenin karmaşık yapısı sayesinde curling "buzüstüsatranç" olarak adlandırılır.

            Oyun hakkında verilen bilgilerimizin ardından oyunu özetlemek gerekirse ; Uzun bir buz pisti düşünün ancan eni dar olan bir buz pistidir.  Pistin en sonunda iç içe yuvarlak daireler vardır ve pistin başındaki kişi elindeki granit taşı ,dairelere dogru firlatiyo (buz üzerinde kaydirmak usulü ile). Granit taşı elinden çıktığı an elinde iki fircali oyuncular o granit taşın hızını ayarlamak için granitin kayarak gittiği yolun önünü fırçalayarak taşın çemberlerin icine girebilmesini sağlamaya çalışmaktadırlar.  Oyunu bi sen oynuyosun bi karşı taraf. Sonuç olarak en sonunda kimin çember icinde daha çok granit taşı varsa o takımın kazanması ile sonuçlanmaktadır. Daire içinde Ne kadar çok zımbırtın varsa o kadar çok şansın var demektir :) 

Yazar : Sinan Samet YILMAZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Etmeye Devamedin...

TEAM PARTICIPATING