Blogger tarafından desteklenmektedir.

5 Mayıs 2015 Salı

ZORBİNG TOPU

Bugün enteresan görünen fakat  bir hayli keyifli olacağını düşündüğüm bir spor olan zorbing topu ile baş başayız  keyifliokumalar Zorbing (ya da küreyle yuvarlanma) içi görülebilen, genelde plastikten yapılma bir topun içinde yüksek bir noktadan aşağıya doğru yuvarlanma sporuna verilen ad. Genelde çok eğimli olmayan tepelerde uygulanır. Fakat eğer bu sporu yapan kişi bu dalda uzmansa, daha eğimli tepelerden yuvarlanmayı da deneyebilir.Yeni Zelanda’da 2000 yılında icat edilen bu spor dalında, iki katmanlı dev bir plastik topun içine giren bir ya da iki kişi, yamaçtan aşağı bırakılarak yuvarlanıyor. “Baş döndürücü” bir spor dalı olarak son dönemde çok popülerleşen Zorbing, bazen de tehlikeli olabiliyor. Rusya’nın Dombai kayak merkezinde 8 Ocak’ta eğlenmek için zorbing topunun içine giren iki arkadaş, bu spor dalı için hazırlanmış özel patikadan topun çıkmasıyla uçuruma yuvarlanmış, kayalara ve taşlara çarparak kilometrelerce sürüklendikten sonra durabilmişti. Trajik olayın ardından Denis Burakov ölürken, arkadaşı komaya girmişti.


2000 yılında patenti alınarak Zorb adında bir şirket kuran mucitlerden Andrew Akers’e göre bu sporun Yeni Zelanda’da icat edilmesinin sebepleri şu şekilde açıklıyor, “Dünyanın her yerine çok uzağız, o yüzden eğlenceli bir şeyler bulmamız gerekiyordu. Yeni Zelanda ‘da yaralanırsanız, devlet tüm tedavi giderlerini ödemekle kalmıyor rehabilitasyon imkanı da sağlıyor. Bu yüzden ekstrem sporlar için ideal bir ülkeyiz”.
Zorbing yapan kişi, zorb yuvarlanırken içeriden dışarıya açılan bir delikle nefes alabiliyor ve top içinde bulunan bir sürü tutunma yeri ve koşumlarla dilerse kendisini sabitleyebiliyor. Aynı zorb’un içinde en fazla üç kişi olabiliyor ama en ideali iki kişilik takımlar halinde olmak. İçeriye monte edilmiş bir kamera ile kendinizi daha sonra izleyebilir ve eğlenceli halinize bakabilirsiniz.
Hindistan dan İngiltere ye ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyada onbinlerce fanatiği oldu. 750 metreyle dünyanın en uzun Zorb parkuru Amerika'nın Pennsylvania Eyaletinde. Türkiye de henüz bu sporun yapılabileceği bir parkur veya özel bir alan yok ancak Akdeniz'deki otellerde su sporu olarak veya bazı konserlerde aktivite amaçlı özel dönemlerde kullanılıyor.



Ülkemizde   yeni  yeni gelişmeye başlayan bu spor dalı bizim memlekete biraz  zorbing gelse de keyifli olacağı kesin neyse uzatmadan 8 haziranı bekleyelim. ben kısaca kd

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Etmeye Devamedin...

TEAM PARTICIPATING